Optimale bescherming met FFP2 voor hoogrisicopatiënten: het National MS Center

We brachten een bezoek aan het National MS Center in Melsbroek, een uniek centrum in België dat gespecialiseerd is in de behandeling en begeleiding van hoogrisicopatiënten met MS. Met Operationeel verpleegkundig diensthoofd Mia Notebaert en Ziekenhuishygiëniste Ilse Vanderkerken gingen we dieper in op de zorg voor personen met MS en het belang van een goede bescherming met FFP2-maskers daarbij.

Een hart voor MS

Het National MS Center in Melsbroek is één van de 8 Vlaamse revalidatieziekenhuizen. Het is gespecialiseerd in MS-zorg. Het biedt integrale, veilige, topklinische en geïntegreerde zorgtrajecten op maat voor personen met MS en andere chronische neurologische aandoeningen. Het MS Center team begeleidt gemiddeld zo’n 85 patiënten in opname. Daarnaast revalideren ze dagelijks ongeveer 50 patiënten op ambulante basis. Ze beschikken ook over een multidisciplinaire raadpleging waar tevens een aantal technische onderzoeken kunnen gebeuren.

“We zijn enerzijds een revalidatieziekenhuis, waarbij mensen typisch 3 à 4 weken bij ons verblijven. Bovendien bieden we de nodige expertise aan voor de neurologische opvolging van onze patiënten. Maar we houden onze expertise niet alleen binnen de 4 muren van ons centrum in Melsbroek. Zo werken we met een 11-tal universitaire en algemene ziekenhuizen samen om er on-site onze Transmurale Multiple Sclerose Teams (TMST) ter beschikking te stellen. Zo kunnen patiënten die niet tot in Melsbroek geraken ook genieten van onze expertise en zorg,” aldus Mia Notebaert.

Belang van ziekenhuishygiëne

Aangezien MS een chronische aandoening is, zijn patiënten per definitie veel vatbaarder voor virussen en infecties. “Een aangepaste ziekenhuishygiëne is dan ook van primordiaal belang,’ vervolgt Mia Notebaert. Zij heeft de ziekenhuishygiëne-afdeling van het MS Center opgezet in 1993. Wij hebben steeds gefocust op een barrière-politiek, wat essentieel verschilt van een isolatiepolitiek (het isoleren van patiënten). Nog voor de Coronapandemie uitbrak gebruikten we al handschoenen en schorten bij intense zorg.

Het National MS Center in Melsbroek gebruikt FFP2 maskers ter bescherming van hoogrisicopatiënten

“Het enige wat we bij de uitbraak van Corona dan nog dienden toe te voegen waren de mondmaskers. Zo konden we de broodnodige zorgen blijven geven aan onze patiënten,” aldus nog Mia.

Mondmaskers blijven belangrijk

Ook in het MS Center blijven mondmaskers tot nader order verplicht. Bij contact met de hoogrisicopatiënten dragen medewerkers een FFP2-masker. Doordat een hoger risico lopen bij een besmetting, is het veiliger om een FFP2 te dragen om de kans te minimaliseren dat medewerkers patiënten besmetten. Maar ook de medewerkers zijn zo beter beschermd. Patiënten worden gevraagd om minimaal een chirurgisch masker te dragen. “Dat laatste doen we omdat we zien dat hoogrisicopatiënten een FFP2-masker niet altijd correct dragen, waardoor het helemaal niet effectief is. Daarnaast zijn er een aantal patiënten met ademhalingsproblemen, waardoor een chirurgisch masker meer aangewezen is,” zegt Ilse Vanderkerken.

Wat brengt de toekomst?

Het National MS Center werkt met de Medimundi-maskers. “We zijn er heel tevreden over, omdat ze bijzonder goed aansluiten en een veilig gevoel geven. Bovendien zijn we blij dat er eindelijke een Belgisch alternatief is, want we hebben in het verleden ook heel wat problemen gekend om aan onze maskers te geraken,” gaat Mia verder. Wat de toekomst brengt en hoe de procedures zullen evolueren, is nog even afwachten. Als de mondmaskerplicht al wordt afgezwakt, verwacht het team dat er voor specifieke procedures zoals bv. respiratoire behandelingen toch nog steeds gebruik zal worden gemaakt van FFP2-maskers, die een maximale bescherming bieden, zowel voor de hoogrisicopatiënten als zorgverlener.

Dankjewel Mia en Ilse voor jullie bijdrage!

Gerelateerde blogberichten

Medimundi op Pharmonology 2022

Artikel van Medimundi in Dentist News - Mei 2022 Alhoewel Medimundi een jong bedrijf is, kennen en appreciëren reeds...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *