0 items
Selecteer een pagina

Over Medimundi

Medimundi is sinds november 2020 gestart met de productie van FFP2 ademhalingsmaskers. Medimundi is een nieuwe spin-off van Cartamundi en de Universiteit Antwerpen. In consortium met de machinebouwer Cloostermans en een privé-investeerder, staat Medimundi in voor de innovatie, de productie, de marketing en verkoop van hoogwaardige ademhalingsmaskers. Cartamundi heeft de operationele leiding van het consortium. De maskers bieden de hoogste beschermingsniveaus voor de drager en zijn voornamelijk bestemd voor de zorgsector. Op die manier brengt Medimundi eenoplossing voor het grote tekort aan hoogwaardige mondmaskers. Het consortium is van plan om te blijven investeren in internationale expansie en andere, soortgelijke producten. Zo wordt ook al de productie van FFP3 maskers in de loop van de komende maanden opgestart.

De hygiëne wordt in onze fabriek steeds gewaarborgd. Enkel omwille van de foto werd er geen mondmasker en haarnetje gedragen.

Medimundi zet een relevante stap voor de samenleving

De maskers die door Medimundi zullen geproduceerd worden, zijn hoogwaardige FFP2 en FFP3 maskers.

“We zetten hierbij een belangrijke stap voor de samenleving. Net aan dit soort maskers is immers vandaag een groot tekort in de zorgsector. Dit type masker biedt namelijk de hoogst mogelijke bescherming. Ze beschermen de drager tegen ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën en kankerverwekkende stoffen, en zijn dus onmisbaar voor het medisch en zorgpersoneel dat in de frontlinie staat in de strijd tegen het Covid-19 virus. De nieuw geproduceerde ademhalingsmaskers dragen gecertificeerde Europese kwaliteitslabels. Een norm waaraan momenteel minder dan 20% van de geïmporteerde mondmaskers voldoet.”

David Germis

CEO Medimundi

“Dit is een mooi voorbeeld van valorisatie en co-creatie, gebruikmakend van de genen van familiebedrijven. Samen zetten we in op kwaliteit, creativiteit en duurzaamheid. Dit resulteert in bijzonder kwaliteitsvolle maskers met een uniek comfort voor de drager.”

Rudy Mattheus

Voorzitter van de Raad van Bestuur van Medimundi

Uniek Belgisch consortium verenigt wetenschappers, engineers, producenten en investeerders

Het nieuwe Medimundi kan rekenen op de uitgebreide ervaring en de supply chain van Cartamundi. Zo levert de Turnhoutse fabrikant van kaart- en bordspellen zijn knowhow voor de aankoop en het transport van de grondstoffen, de productie en verpakking van de maskers en de levering ervan bij de klanten. Het netwerk van Cartamundi-fabrieken over de hele wereld vormt ook een mogelijk ideale springplank naar verdere internationalisering.

“Wij hebben ook een sociale rol in de maatschappij en we zijn pas succesvol als we eveneens relevant zijn voor de samenleving. Dit hebben we tijdens de lockdown ook gemerkt aan de talrijke initiatieven die wereldwijd spontaan door onze eigen medewerkers werden opgezet om een bijdrage te kunnen leveren aan de volksgezondheid en te beantwoorden aan de meest dringende noden”, zegt Stefaan Merckx, CEO van Cartamundi groep. “Wij zetten maar al te graag onze schouders onder dit initiatief. Het maakt deel uit van ons DNA en sluit naadloos aan bij onze strategie van duurzame groei.”

Onderzoekers van het Departement Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen hebben de maskers voor Medimundi ontworpen volgens een innovatieve en gepatenteerde technologie. De maskers onderscheiden zich door hun draagcomfort. Ze werden volledig afgestemd op onze anatomie. In het bijzonder vergemakkelijkt een innovatieve filter- en ventieltechnologie het ademen voor de drager.

“Vanuit een model van duurzame samenwerking zetten we onderzoek en ontwikkeling om in innovatie”, vertelt prof. Silvia Lenaerts, vicerector valorisatie op de Antwerpse universiteit. “ Onze productontwikkelaars bezitten unieke designcompetenties die we met de oprichting van Medimundi kunnen valoriseren. Samen met twee prachtige familiebedrijven creëren we op die manier, als universiteit, een duidelijke meerwaarde voor de samenleving. We zijn trots om met dit complementaire team te kunnen starten en kijken uit om samen de handschoen, of het mondmasker, op te nemen.”

De firma Cloostermans uit Hamme levert de exclusieve machine die de maskers zal produceren. Deze engineering partner is ook niet aan zijn proefstuk toe: het familiebedrijf is gespecialiseerd in de productie van industriële machines op maat. “Vanuit onze sterkte, mensen en technologie verbinden om de toekomst vorm te geven, willen wij onze maatschappelijke bijdrage leveren in de uitdagingen van dit nieuwe normaal,” zegt Hilde Cloostermans-Huwaert, Chair van Cloostermans en samen met haar echtgenoot Philip Corens medeaandeelhouder bij Medimundi.

Op 22 december 2020, werd doorCentexbeluit Gent het CE certificaat voor het FFP2 masker uitgereikt. De technische testen werden uitgevoerd door Vito in Mol