Medimundi schenkt 10.000 FFP2 maskers in België aan Kom op Tegen Kanker

Medimundi doneert 10.000 FFP2 maskers aan Kom op tegen Kanker in België naar aanleiding van hun initiatief ‘Optimaal beschermd het nieuwe jaar in’. Medimundi, opgericht door Cartamundi, de Universiteit Antwerpen en machinebouwer Cloostermans, is de enige ontwikkelaar en fabrikant van FFP2 maskers in België. De geschonken mondmaskers zullen via Kom op tegen Kanker verdeeld worden onder kankerpatiënten zodat ze optimaal beschermd het nieuwe jaar in kunnen gaan. De aankondiging van de schenking vond plaats in de Medimundi-fabriek, in aanwezigheid van viroloog Marc Van Ranst, Marc Michils (algemeen directeur van Kom op tegen Kanker) en provinciegouverneur van Antwerpen, Cathy Berx. Tijdens het bezoek vernamen ze hoe deze ‘100% Made in Belgium’ maskers, die een zeer hoog persoonlijk beschermingsniveau bieden, precies worden gemaakt.

 

Maskers die 75 keer beter beschermen

Met de komst van de nieuwe Omikron-variant, die vele malen besmettelijker is dan de vorige Covid-19-varianten, zijn het dragen van een masker en afstand houden belangrijke voorzorgsmaatregelen in de strijd tegen het virus, naast vaccinatie. Het is voor kwetsbare mensen meer dan ooit van belang om een masker met een hoge beschermingsgraad te dragen en zo het risico op besmetting drastisch te verminderen. FFP2 maskers bieden die hoge bescherming. In tegenstelling tot chirurgische mondmaskers, die enkel de mensen rondom de persoon beschermen, beschermen de FFP2 maskers ook de dragers zelf. Uit recente studies, zoals die van het Max Planck Instituut, blijkt dat FFP2 maskers 75 keer beter beschermen tegen virussen dan chirurgische mondmaskers dankzij de bijzondere pasvorm en de gebruikte filtermaterialen. Bij virusvarianten die veel besmettelijker zijn, kan net dat aspect het verschil maken.

 

In de bres voor kankerpatiënten

In het geval van een besmetting, lopen sommige kankerpatiënten meer kans om ernstig ziek te worden. Daarom heeft Medimundi, de spin-off van Cartamundi en de Universiteit Antwerpen, die sinds een jaar ‘100% Made in Belgium’ FFP2 maskers produceert, beslist om 10.000 mondmaskers te doneren aan Kom op tegen Kanker, die de organisatie zal verdelen onder kankerpatiënten.
Naast de schenking van mondmaskers voor dit initiatief, dat de naam ‘Optimaal beschermd het nieuwe jaar in’ kreeg, doet Cartamundi ook een financiële schenking van 5.000 euro aan Kom op tegen Kanker, specifiek voor projecten voor kinderen met kanker.

“We zijn ons ervan bewust dat mensen met kanker meer dan ooit behoefte hebben aan contact met hun dierbaren tijdens de feestdagen. Toch hebben veel kankerpatiënten de neiging om zich af te zonderen uit vrees voor de besmettingsrisico’s. We hopen dat we met deze schenking een aantal patiënten veiliger het nieuwe jaar kunnen laten ingaan,” legt David Germis, CEO van Medimundi uit. 

Marc Michils, algemeen Directeur van Kom op tegen Kanker, naar aanleiding van de schenking van 10000 FFP2 maskers in België door Medimundi

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen kanker: “Kom op tegen Kanker is er altijd voor de kankerpatiënt, zeker ook in deze moeilijke coronatijden. Daarom zijn we verheugd dat we hen dankzij Medimundi extra kunnen beschermen met 10.000 gratis kwaliteitsvolle mondmaskers. We schakelen onze regio- en districtscoördinatoren en onze lotgenotengroepen in, zodat de maskers effectief bij de patiënt terechtkomen. Het initiatief loopt zolang de voorraad strekt.”

 

Marc Van Ranst en Cathy Berx op bezoek bij Medimundi

Het initiatief ‘Optimaal beschermd het nieuwe jaar in’, werd woensdag officieel gelanceerd in aanwezigheid van de algemeen directeur van Kom op tegen Kanker en de CEO van Medimundi. Voor deze gelegenheid bezochten viroloog Marc Van Ranst en de Antwerpse provinciegouverneur, Cathy Berx, de fabriek van Medimundi in Turnhout.

Iets meer dan een jaar geleden werd Medimundi opgericht als Belgisch antwoord op het nijpende tekort aan kwalitatieve mondmaskers in ziekenhuizen en zorginstellingen. Het bedrijf sprong meteen in de bres en startte met de productie van hoogwaardige FFP2 mondmaskers. Rudy Mattheus, voorzitter van Medimundi: “Met dit initiatief wilden we onafhankelijk zijn van buitenlandse know-how, bevoorradings- en kwaliteitsproblemen vermijden en wilden we ook het verschil maken in draagcomfort.”

Cathy berx, gouverneur Provincie Antwerpen , naar aanleiding van schenking door Medimundi van 10000 FFP2 maskers in België ana Kom op tegen Kanker. “Medimundi is het resultaat van Belgisch ondernemerschap”, zegt Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen. “De Cartamundi-groep, de Universiteit Antwerpen en industrieel machinebedrijf Cloostermans hebben hun krachten gebundeld om Medimundi mogelijk te maken. We zijn trots dat het enige Belgische bedrijf dat deze FFP2 maskers vervaardigt, zich in de provincie Antwerpen bevindt.”

“FFP2 maskers spelen een belangrijke rol in de strijd tegen Covid-19 en zijndoeltreffender dan gewone (chirurgische) mondmaskers om de verspreiding van meer besmettelijke varianten zoals Omikron te voorkomen in hoogrisico-omstandigheden”, benadrukt viroloog Marc Van Ranst.

“De Medimundi-maskers zijn uitgerust met een hoge kwaliteitsfilter met een filtratiegraad van minimaal 98%, het hoogste van alle FFP2 maskers op de markt. Ze beschermen tegen ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en carcinogenen. Onze maskers dragen gecertificeerde Europese kwaliteitslabels, een norm waar lang niet alle geïmporteerde maskers aan voldoen. De maskers werden getest door Vito en gecertificeerd door het Belgische Centexbel. Het is onze ambitie om te blijven innoveren en om maskers te ontwikkelen die aan de noden van specifieke doelgroepen voldoen”, zegt David Germis, CEO bij Medimundi.

In het nieuws

Marc Van Ranst naar aanleiding van de schenling door Medimundi van 10000 FFP2 maskers in België aan Kom op tegen Kanker

Het bedrijfsbezoek kon op heel wat aandacht van de Belgische pers rekenen. Lees hun relaas via Het Laatste Nieuws, VRT Nieuws, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Le Soir, KanaalZ, Trends/Tendances, Le Vif, Knack, RTBF, RTL, Sudinfo, La Libre Belgique, MSN, Business AM, NNieuws, BRF Nachrichten, Grenz Echo.

 

Waar kan je deze FFP2 maskers kopen in België?

De Medimundi FFP2 maskers kan je in België kopen via verschillende kanalen. Zo kan je ze rechtstreeks kopen bij Medimundi via de webshop. Je kan ze bovendien ook bij een groot aantal apothekers in België kopen. Voor medische beroepen zoals tandartsen zijn ze beschikbaar via de groothandel.

Gerelateerde blogberichten

Medimundi op Pharmonology 2022

Artikel van Medimundi in Dentist News - Mei 2022 Alhoewel Medimundi een jong bedrijf is, kennen en appreciëren reeds...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *