Hoe bescherm je werknemers en collega’s optimaal?

Helaas is de vierde golf een feit. Bedrijven worden verplicht weer maximaal in te zetten op telewerk. Wat zijn nu de juiste regels, en hoe bescherm je de werknemers die niet kunnen telewerken? We zetten het allemaal even op een rijtje.

 

Hoe bescherm je werknemers met gepaste maatregelen zoals FFP2-maskers die je in België best koopt
Telewerken verplicht

Telethuiswerk is verplicht bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten, voor iedereen die voor hen werkt, ongeacht het type van arbeidsrelatie.  Deze regel is niet van toepassing als de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening telewerken onmogelijk maakt.

Tot en met 12 december mogen telewerkers 1 dag per week naar kantoor komen. Vanaf 13 december is dat maximum 2 dagen per week.  Bovendien mag er per dag maximum 20% van de medewerkers voor wie thuiswerk verplicht is, op kantoor aanwezig zijn. Vanaf 13 december mag dit maximum 40% zijn. Voor de KMO’s met minder dan tien medewerkers, mogen maximum vijf personen van de telewerkers, tegelijk op kantoor zijn.

Bovendien gelden er nog enkele voorwaarden bij deze zogenaamde ‘terugkeermomenten’:

  • De medewerkers kunnen niet verplicht worden om naar kantoor te komen
  • Het doelvan de terugkeermomenten moet het bevorderen van het psychosociaal welzijn en de teamgeest zijn
  • De medewerkers moeten vooraf worden ingelicht over de geldende veiligheidsmaatregelen voor werk op kantoor.
  • Medewerkers mogen niet naar kantoor komen als ze zich ziek voelen, ziektesymptomen vertonen of in quarantaine zitten
  • de werkgever mag geen enkel gevolg verbinden aan de terugkeermomenten
  • de verplaatsing van en naar kantoor tijdens de piekuren van het openbaar vervoer of via carpooling moet zo veel mogelijk vermeden worden.

 

Wat met de andere medewerkers?

Voor wie niet kan telewerken, moet je als werkgever enkele extra maatregelen treffen. Zo is elke werkgever verplicht aan die werknemers een attest te bezorgen (of elk ander bewijsstuk) dat de noodzaak van hun aanwezigheid op de arbeidsplaats bevestigt.

Daarnaast moeten ondernemingen de gepaste maatregelen treffen op de werkvloer om social distancing te garanderen en een maximaal niveau van bescherming te bieden. Deze passende preventiemaatregelen zijn veiligheids- en gezondheidsvoorschriften van materiële, technische en/of organisatorische aard zoals bepaald in de “Generieke Gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan,” Denk aan handhygiëne, gepaste reiniging, ventilatie en verluchting en gepaste beschermingsmiddelen. Lees je alle details over de maatregelen in bedrijven graag nog eens in detail na, dan kan dat op de site van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Zo bescherm je maximaal medewerkers en collega’s.

 

Hoe zit het dan met mondmaskers?

Mondmaskers zijn een belangrijk element in de preventiemaatregelen op de werkvloer. Maar welke mondmaskers zijn nu geschikt in welke situatie?  De meest aangewezen maskers zijn chirurgische maskers en FFP2-mondmaskers.vrouw draagt Medimundi masker

Maar wat is het verschil tussen beide types? Chirurgische maskers hebben een werking in 1 richting: ze beschermen mensen rondom jou tegen wat jij uitademt. Maar ze beschermen jezelf in principe niet. Dat is wel het geval bij FFP2-maskers: door hun betere filterwerking en pasvorm beschermen ze in eerste instantie jezelf, doordat je een veel lager risico loopt om schadelijke virusdeeltjes in te ademen die in de lucht circuleren. Bovendien beschermt dit type van mondmaskers ook meteen de mensen rondom jou tegen eventuele schadelijke deeltjes die jij uitademt.

Welk mondmasker kies je dan best? In goed verluchte ruimtes waar mensen minimum 1,5m afstand kunnen bewaren in hun contacten, kan een chirurgisch masker volstaan, op voorwaarde dat iedereen zo’n masker draagt. Wil je extra zekerheid – en zeker in situaties waar de minimum afstand niet altijd kan gegarandeerd worden – dan kan je kiezen voor een FFP2-masker.

 

Waar FFP2-maskers kopen in België?

Om FFP2-maskers te kopen in België kan je in verschillende kanalen terecht. Let echter wel op een aantal zaken, om er zeker van te zijn dat de kwaliteit ok is. Er circuleren immers veel FFP2-maskers die niet aan de minimum-normen voldoen. Ze moeten voldoen aan de Europese EN149:2001+A1:2009 norm en een bijhorende CE-keurmerk hebben, afgeleverd door een erkend Europees Notified Body.

Wil je zeker zijn van Belgische kwaliteit, dan kan je terecht op de webshop van Medimundi. De FFP2-mondmaskers van Medimundi zijn de enige die lokaal in België geproduceerd worden. Als je dus in België FFP2-maskers van Belgische makelij wil kopen, dan is Medimundi het enige adres!

Wat kan Medimundi betekenen voor jouw bedrijf?

Bekijk je graag wat Medimundi kan betekenen voor jouw bedrijf en collega’s, neem dan gerust contact op met ons via deze link. De Medimundi-maskers zijn steeds uit voorraad leverbaar, in kleine of grote aantallen.

 

 

Gerelateerde blogberichten

Medimundi op Pharmonology 2022

Artikel van Medimundi in Dentist News - Mei 2022 Alhoewel Medimundi een jong bedrijf is, kennen en appreciëren reeds...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *