Chirurgisch mondmasker versus FFP: wat is het verschil?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende mondmaskers in omloop. Zo kun je een chirurgisch mondmasker krijgen, maar er zijn ook veel andere soorten, zoals FFP-maskers. Hierbij zijn chirurgische een FFP-maskers het belangrijkst. Beide dienen hetzelfde doel: een luchtfilter vormen. Toch zijn er ook wezenlijke verschillen. In dit artikel krijg je daarom antwoord op de verschillen tussen een chirurgisch mondmasker en een FFP masker.

 

chirurgisch mondmaskerEen chirurgisch mondmasker: wat is het?

Een chirurgisch mondmasker wordt vooral gedrag om patiënten in de directe omgeving te beschermen tegen besmettingen van personeel van een gezondheidsinstelling. Vandaar de term chirurgisch, aangezien het in direct verband staat met de medische wereld. Soms is een chirurgisch mondmasker ook ter bescherming tegen opspattende vloeistoffen. Echter, er wordt geen adembescherming geboden (tegen wat je inademt), aangezien de filter en pasvorm hier niet naar ontworpen zijn. Kleine partikels kunnen er doorheen diffuseren.

Er zijn verschillende categorieën van een chirurgisch mondmasker:

  • Type I: deze biedt de minste bescherming en wordt alleen bij laag risico gebruikt.
  • Type II: hierbij is sprake van een bacterie-filter efficiency (BFE) van 98 procent. Ze zijn niet spatresistent.
  • Type IIR: dit is de spatresistente variant. Echter, er is nog altijd een risico op besmetting doordat het masker niet volledig aansluit.

 

 

vrouw draagt FFP2-masker

Een FFP mondmasker: wat is het?

Daarnaast zijn er FFP-maskers te verkrijgen, welke dragers beschermen tegen besmette partikels in de lucht. Er is sprake van een sluitende pasvorm, waardoor risico’s op besmetting een stuk kleiner zijn dan het geval is bij een chirurgisch mondmasker. Ook hierbij zijn verschillende soorten:

  • FFP1: er is een filterefficiëntie van minstens 80%.
  • FFP2: deze maskers zijn minimaal 94% efficiënt hebben een zijkantlekkage van maximaal 8%.
  • FFP3: deze bieden een minimale efficiëntie van 99% en een zijkantlekkage van maximaal 2%.

Zowel FFP2 en FFP3 maskers zijn te verkrijgen bij Medimundi. De maskers zijn beschikbaar voor zowel particulieren als medische professionals en worden geproduceerd in België. Meer nog, de FFP2-maskers van Medimundi filteren 98 tot 99,9% van de partikels in de lucht, wat veel hoger is dan wat de norm minimaal voorschrijft. Overigens zijn ze In België gecertificeerd, comfortabel tijdens het dragen en bieden een optimale bescherming. Via de abonnementsformule zijn ze in grote en kleine aantallen te verkrijgen, passend voor elke situatie.

 

Verschil chirurgisch mondmasker en FFP masker

Dus de grootste verschillen tussen een chirurgisch mondmasker en een FFP-masker zijn de mate van bescherming, waarbij FFP2- en FFP3-varianten een stuk meer bescherming bieden voor de drager dan een chirurgisch model. Door de hoge efficiëntie en de lage mate van lekkage zijn FFP-maskers geschikt voor meer doeleinden.

 

Wanneer kiezen voor een chirurgisch mondmasker en een FFP-masker?

FFP-maskers werden oorspronkelijk ontworpen voor industrieel gebruik, zoals het werken met machines om te boren, schaven of zagen. De FFP2-versie is echter ook bijzonder geschikt als bescherming tegen virussen zoals Covid19, door de hogere mate van bescherming in vergelijking met chirurgische maskers. Met een chirurgisch masker bescherm je in de eerste plaats mensen rondom jou, en dus veel minder jezelf.

Wil je FFP2 of FFP3 mondmaskers aankopen voor jouw onderneming of als particulier? Neem snel een kijkje op onze webshop!

Gerelateerde blogberichten

Medimundi op Pharmonology 2022

Artikel van Medimundi in Dentist News - Mei 2022 Alhoewel Medimundi een jong bedrijf is, kennen en appreciëren reeds...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *