Het gebruik van FFP2-maskers in de tandartspraktijk

 tandarts Pieter Peeters gebruikt Medimundi FFP2-maskersWe gingen – digitaal – langs bij tandarts Pieter Peeters, die in het Antwerpse een groepspraktijk leidt met 10 tandartsen en 15 assistentes, en polsten naar zijn ervaringen met persoonlijke beschermingsmiddelen zoals FFP2-maskers in volle Covid-19 crisis.

Als je terugkijkt op het afgelopen jaar, is jullie manier van werken sterk veranderd ten opzichte van vroeger met betrekking tot jullie persoonlijke bescherming?

Vóór de pandemie gebruikten wij als bescherming een chirurgisch mondmasker, onze professionele kledij en handschoenen. Sinds de uitbraak gebruiken we nu FFP2-maskers, handschoenen, een beschermbril, wasbare chirurgische schorten en een chirurgisch mutsje. In het begin droegen we standaard een face shield, al is dat ondertussen alleen nog maar het geval bij bepaalde behandelingen. Daarnaast heb ik ons verluchtingssysteem laten aanpassen om een betere ventilatie te garanderen. Daarmee hebben we onze bescherming goed onder controle.

Kan je veel beschermingsmaterialen hergebruiken?

In het begin van de crisis probeerden we onze maskers te hergebruiken omwille van de grote schaarste aan FFP2-maskers. Dat doen we nu niet meer. Afhankelijk van de situatie gebruiken we 1 tot 3 FFP2-maskers per dag, omdat dat toch hygiënischer is. Onze schorten worden na elke aerosolbehandeling gewisseld en gewassen.

Ervaart u ongemakken bij het gebruik van FFP2-maskers?

De meeste maskers die we gebruikt hebben, moeten we afplakken ter hoogte van de neus. Anders gaan onze brillen aandampen. Daar zie ik toch wel het voornaamste verbeterpunt in. Daarnaast gebruik ik speciale houders om de elastieken niet altijd achter de oren te moeten dragen.

Welke zijn voor u de belangrijkste factoren in de keuze voor een FFP2-masker?

Een hoge beschermingsgraad staat op nummer één bij een FFP2-masker. Draag- en ademcomfort is het op één na belangrijkste. Duurzaamheid, herbruikbaarheid en recycleerbaarheid zijn mooi meegenomen. De look en esthetiek maakt voor mij niet zoveel uit. Qua budget moet ik zien of er continu vernieuwd kan worden in onze praktijk – daar zoek ik de beste balans tussen prijs en bescherming bij de keuze van een FFP2-masker.

Hoe heb je tijdens de crisis de informerende rol van de overheid en/of andere instanties ervaren? Zijn jullie voldoende geïnformeerd geweest over het gebruik van extra bescherming?

Dat was voor iedereen een voortschrijdend inzicht denk ik. We zijn natuurlijk ondersteund geweest door onze beroepsvereniging en de overheid. In het begin was het moeilijk, toen heb ik zelf ook veel opzoekingswerk gedaan en gebrainstormd over hoe we de pandemie het beste moesten aanpakken binnen onze praktijk. We hebben onze praktijk helemaal netjes moeten zetten en zijn daar nogal extreem in geweest, alles moest clean zijn, minder stoelen in de wachtzaal, geen boekjes,… Na de pandemie zal dit wel versoepelen, zo zullen bijvoorbeeld de boekjes in de wachtzaal hun terugkeer maken.

Hoe ervaren uw patiënten al deze extra voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van een FFP2-masker? 

Wij hebben daar altijd positieve reacties op gekregen. Het ziet er misschien wat vreemd uit, maar je merkt dat de mensen er zich comfortabel bij voelen. We zijn er vanaf het begin al wel streng in geweest, en dat wellicht op een relatief relaxte manier. Bij elke patiënt doen we een andere schort aan en dat wordt naast het dragen van een FFP2-masker wel geapprecieerd door hen.

Jullie hebben heel wat extra voorzorgsmaatregelen genomen tijdens de crisis. Zijn ze van blijvende aard, ook in post-Covid-tijden?

FFP2-maskers gaan we blijven dragen. Momenteel zetten we ze op en dragen we ze een hele voormiddag, dat is op zich de beste preventie om er af te blijven. Post-Covid zie ik het wel gebeuren dat we de maskers tussen de afspraken wel gaan afzetten.

En tot slot, wat vindt u van de Medimundi-maskers?

Ik heb ze nog maar heel recent kunnen uitproberen, maar was bijzonder aangenaam verrast door het draagcomfort. Ze sluiten goed aan, en ik zie bij deze FFP2-maskers geen nood meer om ze af te plakken op de neus, wat voor mij toch wel heel gemakkelijk is. Bovendien hebben ze elastieken over het hoofd, wat comfortabeler is dan de klassieke earloops.

Bedankt Pieter om uw ervaringen met ons te delen!

Gerelateerde blogberichten

Medimundi op Pharmonology 2022

Artikel van Medimundi in Dentist News - Mei 2022 Alhoewel Medimundi een jong bedrijf is, kennen en appreciëren reeds...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *