Een schets van operations bij de eerste Belgische producent van FFP2-mondmaskers

Als operationele leiding bij Medimundi zien Willem en Marijn erop toe dat de afzonderlijke interne elementen van het bedrijf in elkaar passen en samen kunnen werken op een effectieve en efficiënte manier. Marijn werkt al sinds het prille begin bij Medimundi, Willem is begin februari gestart als Operations Lead en zal binnenkort het takenpakket van zijn collega overnemen.

Hoe zijn jullie bij Medimundi terecht gekomen?

Marijn: Ergens op een gewone werkdag in mei werd ik in een meeting geroepen met de vraag om een gebouw te zetten binnenin onze eigen gebouwen. Toen wist ik nog niet over wat het ging, maar na veel vijven en zessen was het wel duidelijk dat Cartamundi met mondmaskers gingen beginnen. Dat was mijn eerste kennismaking met Medimundi. Er was nog niemand die het project vast had, er waren al wel mensen bezig met de aankoop van machines en grondstoffen maar nog niemand was bezig met het overkoepelende. Door corona stond mijn job op een laag pitje dus besloot ik om het een kans te wagen.

Willem: Bij mij is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Voor ik begon had ik al wel van Medimundi gehoord. Het was zo al een paar keer in het nieuws geweest met de opstart van de productie in België. Dat was toch wel hetgeen mij altijd aangetrokken heeft, het ‘Made-in-Belgium’ van A tot en met Z: de volledige logistiek, de productie, het operationele. Dat spreekt mij wel enorm aan, daarbij zag ik ook dat er een vacature vrij stond op LinkedIn want ik volgde Medimundi daar al. Vanuit die interesse heb ik beslist om er gewoon voor te gaan. Vanaf dan ging het snel, op een week tijd moest de beslissing gemaakt worden en ben ik begin februari kunnen starten aan mijn Medimundi-verhaal. En ik heb zeker geen spijt van die beslissing, het start-up-gegeven is iets heel dynamisch en de ambitie om het internationaal te kunnen laten uitgroeien vind ik schitterend. De eerste weken leerde ik heel veel bij van de mensen die al vanaf het begin tot nu met het project bezig zijn. Ik vind het ongelofelijk om te zien hoeveel er in acht maanden tijd uit de grond gestampt is en daar kan je enkel maar uit leren. Ik vind het heel fijn om er nu deel van uit te mogen maken.

Binnenkort neemt Willem de positie van Marijn over. Hoe vordert die overname?

MarijnLangs mijn kant heel positief. Ik denk dat wij qua stijl niet heel veel verschillen, integendeel. Dat maakt die overgang naar mijn gevoel toch wel veel gemakkelijker, niet alleen voor mij maar ook voor de operatoren en iedereen in het team. Het gaat stap voor stap. In de rol dat wij hebben moet je ook continu kunnen bijsturen. Dat heb je of dat heb je niet, daar is een soort drive voor nodig en op dat vlak zijn we toch wel hetzelfde.

Willem: Ik heb hetzelfde gevoel, we hebben toch wel dezelfde ‘technieken’ als je het zo kunt noemen. In het begin was het natuurlijk wel wat veel, het volledige Medimundi-gegeven moest ik wat in kaart brengen. En ondanks dat Medimundi een aparte onderneming is, moest ik van Cartamundi ook wel een notie krijgen. Het was een beetje zoeken maar daar moet je wat inkomen, zo leer je gaandeweg de mensen kennen, hoe de machines werken en natuurlijk ook de kenmerken van het product. Ik vind dat de overdracht wel vlot verloopt en heb er vertrouwen in dat het in orde gaat komen. Elke dag leer ik nog wel iets bij.

Hoe ziet een gewone werkdag er gemiddeld voor jullie uit?

Marijn: Dat vind ik moeilijk om te beschrijven. Standaard zitten we veel op de productievloer, bij de operatoren en de machines. We zijn eigenlijk continu aan het bijsturen. Op die manier komen we te weten waar we aanpassingen moeten maken, welke reserveonderdelen we moeten bestellen… Tot vorige week hebben we veel energie gestoken in het aanwerven van mensen en gaat er veel tijd naar het opstarten van een derde shift, zo kunnen we Medimundi verder laten groeien.

Willem: Als je naar je werk vertrekt weet je nooit hoe je werkdag er juist gaat uitzien. Natuurlijk heb je wel je afspraken en meetings maar het kan wel eens voorkomen dat er een probleem is dat je onmiddellijke aandacht nodig heeft. Het is bijzonder dynamisch, en dat vind ik toch wel een positief punt.

Marijn: We zijn constant bezig met groei en verbeteringen. Dat is zowat de job, aansturen en zorgen dat je elke dag een stapje verder bent dan de dag ervoor.

Over groei gesproken, staan er op korte termijn naast de derde shift nog grote plannen op het schema? Er was sprake van een tweede productielijn?

Willem: Vanaf dat de derde shift gerealiseerd is kunnen we vanaf maandagochtend tot vrijdagavond eigenlijk non-stop productie draaien. De aankoop van een tweede machine is er nog niet honderd percent door maar er is een grote kans dat deze er voor de zomer nog zal komen.

Marijn: De derde shift zal ons helpen om onze capaciteit te verhogen en op die manier de ziekenhuizen en particulieren nog meer te kunnen bedienen.

Hoe zouden jullie de maskers van Medimundi beschrijven?

Willem: Qua veiligheid zijn we zeker en vast de beste in onze klasse. Op vlak van comfort zit ons productook aan de top maar we willen het nog beter en we zijn nog stappen aan het nemen om dit nog beter te maken zonder eigenlijk in te boeten aan die veiligheid. De bandjes kan je natuurlijk veel minder strak maken maar dan ontstaat de kans dat het masker betrouwbaarheid verliest.

Marijn: Ik denk dat ik sinds september geen ander soort masker meer heb gedragen. Je moet het wel gewoon worden want in het begin denk je dat het hard drukt en afsluit. Het geeft een heel ander gevoel dan chirurgische maskers, maar die van ons hebben natuurlijk een heel ander doel. Het comfortabele aan onze maskers vind ik vooral de ruimte die je hebt om te ademen en daarom draag ik deze veel liever. Zoals Willem al zei, zijn we met een traject bezig om het nog meer comfortabel te maken, de veiligheid hebben we al. Als leider moet je goed weten wat je product juist inhoudt en bij onze FFP-2 maskers kan je dat enkel als je ze zelf ook opzet.

Willem: Bij een nieuwe versie van onze maskers moet er heel wat certificering gebeuren dus het is niet simpel om rap even wat aanpassingen te maken. Er komt wel wat bij kijken zodat onze maskers volgens de letter van de wet in orde zijn.

Marijn: Mensura is daarbij een heel belangrijke partner geweest voor het ATP-certificaat voordat we ons CE-certificaat hebben mogen ontvangen voor ons huidig masker. Zij hadden een grote hoeveelheid geïmporteerde maskers getest en daaruit bleek dat maar een klein deel voldeed aan de opgelegde normen. Een heleboel FFP-maskers dragen zogezegd een CE-markering maar als deze dan getest worden slagen ze niet. Hier gaat het dan vaak om een ‘Chinese export’-markering die bijna sprekend lijkt op de officiële CE-markering van Europa. Het doel is dat alle lucht gefilterd wordt en die andere maskers hebben dan zoveel gaten dat je eigenlijk de gewone buitenlucht aan het ademen bent.

Zijn er bepaalde zaken die jullie nog zouden willen bereiken voor of bij Medimundi?

Willem: Op lange termijn is dat moeilijk om in te schatten omdat de vraag vandaag heel hoog ligt omwille van de corona-crisis. Op korte termijn ligt de focus bij de stabiliteit die we aan het opbouwen zijn. Dit werken we verder uit en verbeteren we om de klanten zo snel mogelijk en zo goed mogelijke producten te kunnen leveren.

Marijn: Het is tijd voor ons om erin te springen en te bewijzen dat wij als speler een meerwaarde hebben als Belgische producent van FFP-maskers in de korte tijdspanne die corona ons heeft gegeven.

Willem: Ik ben ervan overtuigd dat FFP-2 maskers op lange termijn relevanter zijn dan chirurgische maskers. Gespecialiseerde maskers zoals de onze is een ander verhaal, vooral voor professionals zoals dokters en tandartsen.

Voor Marijn: Wat gaat je zeker bijblijven uit je Medimundi tijd? Wat wacht je op bij je volgende functie?

 Marijn: Alles, denk ik. De hele opstart was een traject van zes maanden waarin we geen enkele dag rust hebben gehad. Het was natuurlijk met een fantastisch team en ondanks de vele obstakels hebben we het project in goede banen kunnen leiden. Voor mij is het nu een mooi moment om dit deel af te sluiten, maar het team zal me het beste bijblijven. Je hebt met hun iets opgebouwd en naartoe gewerkt, het is mooi (fantastisch) om te zien dat de samenwerking zo goed ligt maar ook dat ze elke dag dingen bijleren. Mijn volgende functie ligt terug bij Cartamundi, ik ga van uitdaging naar uitdaging. Daar zal het meer op vlak van engineering en onderhoud liggen dan het operationele dus blijf ik weer meer in die projectsfeer zitten.

Voor we afronden, zijn er nog andere zaken die jullie zouden willen meegeven?

Marijn: We blijven innoveren met de Universiteit van Antwerpen en we blijven kijken naar het comfort van onze maskers om dit te perfectioneren.

Willem: Daarnaast blijft de bedoeling om steeds stabieler te worden en te groeien. Ik denk dat dat nu zeker aan de orde is om een plaats te kunnen winnen in de markt en om verder te kijken zodra onze positie in België verzekerd is. De ambitie om internationaal te gaan blijft in ons achterhoofd.

Gerelateerde blogberichten

Medimundi op Pharmonology 2022

Artikel van Medimundi in Dentist News - Mei 2022 Alhoewel Medimundi een jong bedrijf is, kennen en appreciëren reeds...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *