0 items
Selecteer een pagina

Varianten van het COVID-19 virus in België

Regelmatig duiken er berichten op over nieuwe varianten van het COVID-19 virus. Welke varianten vinden we in België terug? Zijn de bestaande vaccins ertegen opgewassen?

Hoe ontstaan varianten?

Beginnen bij het begin: wanneer een virus zich wijd verspreidt onder de bevolking en veel besmettingen veroorzaakt, verhoogt de kans dat het zich muteert. Hoe meer mogelijkheden het virus heeft om zich te verspreiden, hoe meer het zich repliceert, en hoe meer kansen het heeft om zich aan te passen (Bron: WHO). De meeste mutaties hebben geen tot beperkte impact op het vermogen van het virus om besmettingen en ziektes te veroorzaken. Alleen kunnen mutaties de eigenschappen van het virus wel veranderen, afhankelijk van waar ze zich voordoen in het genetisch materiaal. Zo kan bijvoorbeeld de besmettelijkheid variëren (waardoor het zich sneller of trager verspreidt).

VoC’s versus VoI’s

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt een onderscheid tussen zogenaamde ‘Variants of Concern’ (VoC) en ‘Variants of Interest’. Variants of Concern worden als zorgelijk beschouwd.  Variants of Interest worden aanzien als ‘interessant’. Momenteel zijn er 4 VoC-varianten bekend: varianten die respectievelijk het eerst geïdentificeerd werden in Engeland, Zuid-Afrika, Brazilië & Japan, en nu recent ook in India. Daarnaast zijn er een 6-tal varianten bekend als Variants of Interest (Bron: WHO en Sciensano).

Varianten van COVID-19 in België?

Alle geïdentificeerde VoC-varianten werden in de afgelopen maanden ook in België aangetroffen. Daarbij overheerste de Britse variant in de onderzochte stalen, gevolgd door de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant, zij het beiden in het veel mindere mate (Sciensano). Van de Britse variant wordt aangenomen dat hij veel besmettelijker is. Britse onderzoekers (Nicholas Davies e.a.) schatten dat deze variant een 43 tot 90 procent hoger reproductiegetal kent dan de reeds bestaande varianten van SARS-CoV-2 (Bron: Science).

Varianten versus vaccins

De bestaande vaccins hebben één ding ­gemeen: ze wekken allemaal antilichamen op tegen een cruciaal ­viruseiwit, het zogenoemde krooneiwit van SARS-CoV-2. Bij de geïdentificeerde VoC-varianten is het virus gewijzigd in één specifieke zone, namelijk degene die de bouwstenen bevat voor het krooneiwit. Dat laatste kan dan zo veranderen dat de antilichamen het minder lijken te herkennen, waardoor de werkzaamheid van het vaccin kan verminderen.

Beschermen de huidige vaccins onvoldoende?

Van de huidige COVID-19 vaccins wordt aangenomen dat ze op zijn minst een zekere bescherming bieden tegen de nieuwe varianten van het virus (bron: WHO). Voor de juiste impact ervan is het voorlopig nog even wachten op verdere wetenschappelijke resultaten. Volgens viroloog Johan Neyts (KULeuven) lijken de huidige vaccins nog wel te beschermen tegen de Britse variant. Maar de aanwezigheid van de zogenaamde E484K-mutatie in de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant baart zorgen (Bron: De Standaard). Naarmate wetenschappers meer inzichten creëren in de verschillende varianten en de werking van vaccins, zullen vaccins verder moeten aangepast worden om bescherming te bieden tegen nieuwe varianten.

Corona-vrij na vaccinatie?

Vaccinatie is dus een cruciaal element in onze strijd tegen de coronapandemie. Maar terwijl we meer en meer leren over het het COVID-19 virus en de verschillende varianten in België, moeten we er in de eerste plaats alles aan blijven doen om de verspreiding ervan tegen te houden, en te voorkomen dat nieuwe varianten zich ontwikkelen die de efficiëntie van bestaande vaccins verminderen. Afstand houden, persoonlijke hygiëne en het gebruik van beschermingsmiddelen zoals hoogwaardige chirurgische en FFP2-maskers blijven daarbij extreem belangrijk.

Gerelateerde blogberichten

Medimundi op Pharmonology 2022

Medimundi op Pharmonology 2022

Alle Belgische apothekers laten kennis maken met het enige in België geproduceerde FFP2 mondmasker Alhoewel Medimundi...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vijf =