Hoog-risicopatiënten en gepaste bescherming

België kent naar schatting zo’n 1,3 miljoen hoog-risicopatiënten: mensen die door een aandoening of ziekte een hoger risico lopen bij een besmetting zoals die van het Covid19-virus. We spraken met Franky Lemoine, zelf hoog-risicopatiënt, over hoe hij de hele Covid19-crisis beleefd heeft.

Hoe hebt u persoonlijk de hele Corona-crisis ervaren?

De eerste keer dat ik hoorde van een virus in China (nog voor nieuwjaar) was ik er al van overtuigd dat dit een drama ging worden in Europa, zeker omdat iedereen toen op vakantie vertrok. Het verspreidde zich effectief heel snel. De eerste vraag die ik mezelf stelde: ‘hoe bescherm ik mezelf hiertegen?’. Ik ben namelijk een hartpatiënt, longpatiënt, lijdt aan reuma en ik krijg speciale baxters voor mijn immuunsysteem. Het besef dat dit virus wel eens heel gevaarlijk kon zijn voor mij, deed me besluiten om mezelf maximaal te isoleren: niemand komt bij mij binnen.

Ik ben toen ook onmiddellijk naar de apotheek gegaan voor ontsmettingsalcohol en mondmaskers, die toen gelukkig nog beschikbaar waren voor de lockdown. Daarnaast heb ik me ook geïnformeerd bij mijn huisarts, cardioloog en longarts over welke mondmaskers voor hoog-risicopatiënten het meest aangewezen waren. Ik kwam al snel uit bij FFP2-maskers, gezien die in de eerste plaats mezelf beschermen.

Het was echter niet zo evident om aan FFP2-maskers te geraken. Via het ziekenhuis was het onmogelijk, omdat voorrang werd gegeven aan medisch personeel. Als hoog-risicopatiënt voelde ik me daar wel een beetje in de steek gelaten. Gelukkig kon ik rekenen op de hulp van de burgemeester in mijn dorp, die op de hoogte was van mijn situatie. Zo kreeg ik een eerste voorraad aan FFP2-maskers.

Hoe hebt u zich kunnen informeren over verschillen in mondmaskers?

Via een kennis kreeg ik nog andere mondmaskers – een model waar ik op het eerste zicht mee verder geholpen was. Die FFP2-maskers waren echter in China gemaakt, en ik wilde die graag laten onderzoeken of ze wel goed waren. We hebben ze laten testen, maar werden al snel afgekeurd. De aansluiting aan de neus en kin was ondermaats, en het ademcomfort absoluut niet goed. Het is door die testen dat ik mezelf ook verdiept heb in de eisen waaraan mondmaskers moesten voldoen.

Als je een stoffen of een chirurgisch mondmasker draagt, dan bescherm je daarmee vooral de mensen rondom jou tegen eventuele virussen die je zelf verspreidt. Met een FFP2-masker bescherm je hen ook, maar vooral ook meer jezelf. Het masker beschermt je namelijk tegen het inademen van schadelijke deeltjes in de lucht, afkomstig van anderen.  Ik geloof heel sterk dat mondmaskers de reden zijn waarom ik er nog ben. Helaas heb ik in mijn omgeving heel wat mensen moeten betreuren die overleden zijn aan de gevolgen van een Corona-besmetting.

Hoe beschermt u zich vandaag nog?

Ik heb me voorgenomen dat we als mensen verstandig moeten omgaan met elkaar. Voor mij zijn handhygiëne en mondmaskers dan ook een essentieel onderdeel geworden van onze maatschappij. In China is het al heel gewoon, en zeker bij hoog-risicopatiënten. Ik ga hier dan ook niet van afwijken – ik blijf FFP2-maskers gebruiken alsook ontsmettingsmiddel. Het gaat niet alleen om het coronavirus. Ook gewone griepvirussen kunnen gevaarlijk zijn. We moeten daarop blijven letten bij verschillende doelgroepen, zoals bijvoorbeeld de verzorgingstehuizen.

Mijn vader kreeg 12 jaar geleden een hersenbloeding en lag in het ziekenhuis – in volle winter- & griepperiode. Hij is uiteindelijk overleden aan een eenvoudig griepvirus, zo zie je maar hoe gevaarlijk dat kan zijn. Het heeft me veel bewuster doe omgaan met dat soort situaties.

Wanneer kreeg u uw vaccin?

Daar heb ik redelijk lang op moeten wachten – het eerste in mei, en het tweede in augustus. Dat vond ik toch wel heel laat voor hoog-risicopatiënten. Persoonlijk vind ik dat ze kankerpatiënten, hartpatiënten en andere mensen met een hoog risicoprofiel veel eerder hadden moeten vaccineren.

Bovendien denk ik dat voor heel veel mensen het niet evident was om de nodige beschermingsmaterialen te bekostigen. Als ik het zo snel even zelf uitreken, denk ik dat het elke invalide persoon gemakkelijk 250 EUR extra kost per maand om zich adequaat te beschermen. Een extra kost waarin de overheid slechts gedeeltelijk tussenkwam.

Vindt u dat er te snel versoepeld wordt?

Zeker en vast! Ik begrijp dat mensen hun vrijheid terug willen. Maar het gaat me allemaal wat te snel. Mensen die nog nauwelijks afstand houden, de jeugd die wordt losgelaten. Ik durf me soms de vraag te stellen wat er primeert: de volksgezondheid of de economie? Ik zou gewacht hebben tot na de feestdagen en dan evalueren hoe we ervoor staan. Volgens mij gaan we nog een nieuwe terugslag kennen, en dat is uiteindelijk toch ook slecht voor de economie. Wat me trouwens heel hard verwonderd heeft is dat – ondanks dat we allemaal deel uitmaken van Europa – uiteindelijk elk land beslist heeft om zijn eigen regels te maken. Dat komt onze zaak volgens mij niet ten goede.

Is uw idee veranderd sinds de vaccinatie?

Nee absoluut niet. Volgens mij denken heel veel mensen dat er hen niets meer kan gebeuren nu ze gevaccineerd zijn. Maar ook al ben je gevaccineerd, je blijft vatbaar voor besmetting. En vooral, je kan anderen ook nog steeds besmetten. Ik geloof ook heel hard dat mutaties van het virus voor problemen kunnen blijven zorgen, ondanks vaccinatie. Dus mondmaskers, handhygiëne en afstand houden blijven belangrijk, zeker voor hoog-risicopatiënten!

Hebt u nog advies voor mensen?

Aan gezonde mensen geef ik het advies mee: je bent niet alleen op de wereld – je leeft met anderen. Mensen vragen niet om ziek te zijn. Niemand vraagt om kanker of hartproblemen. Hou rekening met mensen die ouder worden en die vatbaar zijn voor ziektes. Hou rekening met uw naasten. Ik ken jonge mensen die vaccin weigeren – wel, die komen bij mij niet binnen.

Er woedt nu een discussie over niet-gevaccineerden die de toegang zou ontzegd worden tot bepaalde plaatsen. Ik begrijp dat dat voor veel mensen overkomt als een beperking van hun vrijheid en dat dat niet leuk is, maar je leeft niet alleen. Ik sta dus achter dit gedachtengoed. Voor onze eigen veiligheid en die van onze naasten.

Bedankt Franky voor jouw bijdrage!

Gerelateerde blogberichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *