Covid regels op reis tijdens de kerstvakantie?

FFP2 maskers zijn verplicht op skiliften in oostenrijk,duitsland, italië

Trek je op reis naar het buitenland tijdens de kerstvakantie? Elke populaire reisbestemming deze winter heeft zo zijn eigen Covid regels en maatregelen die gelden op je reis. En hoe zit het met de mondmaskerplicht? Wij lijsten de recentste regels van de populairste vakantiebestemmingen hieronder even op. Kwestie van een goede voorbereiding op een zorgeloze vakantie.

Dit artikel werd opgemaakt op 15/12/2021 op basis van de dan geldende regels in de verschillende landen.

Maatregelen voor reizen naar Oostenrijk

Om naar Oostenrijk te reizen heb je een geldig Europees coronacertificaat nodig. Daarvoor moet je ofwel volledig gevaccineerd zijn, ofwel hersteld zijn van corona, ofwel een negatieve PCR-test kunnen voorleggen van max. 72u oud. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn vrijgesteld van tests. Opgelet: vanaf 3 januari 2022 wordt een éénmalige dosis van Johnson & Johnson niet meer aanvaard als toegangsbewijs! Eens je in Oostenrijk bent, geldt voor zo goed als alle plaatsen (horeca, winkels, musea, skiliften, enz.) het zogenaamde 2G-beleid: je moet ofwel volledig gevaccineerd zijn, ofwel hersteld van Corona. Kinderen jonger dan 12 zijn hiervan vrijgesteld (met uitzondering van Wenen).

Wat met mondmaskers? Gewone chirurgische of stoffen mondmaskers volstaan niet altijd in Oostenrijk. Zo is een FFP2-mondmasker verplicht op het openbaar vervoer, in winkels, skiliften, culturele gebouwen zoals musea en bibliotheken, gebouwen voor ouderenzorg en gezondheidszorg.FFP2 masker beschermt je optimaal

Verder kunnen de Covid regels op je reis in Oostenrijk tenslotte verschillen per regio. Via deze link kan je de specifieke maatregelen controleren per streek.

Maatregelen voor reizen naar Frankrijk

Ook om naar Frankrijk af te reizen heb je een geldig Europees coronacertificaat nodig. Daarvoor moet je volledig gevaccineerd zijn, hersteld zijn van corona of een negatieve antigeentest of PCR-test van maximum 24u oud kunnen voorleggen. Op Frans grondgebied heb je – vanaf 12 jaar en 2 maanden – zo goed als overal een “Pass Sanitaire” nodig om binnen te komen, wat op hetzelfde neerkomt als het Europees coronacertificaat. Let hier wel mee op – de pas van 65-plussers is nog maar tot 7 maanden na de tweede prik geldig. Alleen met een derde prik, mogen 65-plussers de pas ook daarna nog blijven gebruiken. Vanaf 15 januari gaat deze regel in voor alle volwassenen (18 jaar en ouder). De coronapas van mensen die het Johnson&Johnson-vaccin kregen (alle leeftijden) is op dit moment nog maar tot 2 maanden na de prik geldig.

Mondmaskers zijn verplicht vanaf 11 jaar in gesloten openbare ruimtes, ook waar de Pass Sanitaire gevraagd wordt. Regionaal kan ook buitenshuis een mondmasker verplicht zijn.

Maatregelen voor reizen naar Nederland

Ook voor Nederland heb je een Europees coronacertificaat nodig, wat volledige vaccinatie of herstel vereist, of een negatieve PCR- of antigeentest van maximum 48 of 24 uur oud. Gelding vanaf 12 jaar. Zo goed als alle gelegenheden (horeca, pretparken, zwembaden, musea- sluiten om 17u. Essentiële winkels (bv supermarkten) en apotheken blijven open tot 20u.

Mondmaskers zijn verplicht vanaf 13 jaar op het openbaar vervoer, in stations, op luchthavens en in vliegtuigen. Op locaties waar mensen plaatsen hebben toegewezen, zoals restaurants, bars, bioscopen en theaters, zijn gezichtsmaskers nodig wanneer je je verplaatst. Daarnaast geldt er ook een mondmaskerplicht op momenten waar er geen veilige afstand kan worden gehouden.

Maatregelen voor reizen naar Duitsland

Voor Duitsland zijn wij Belgen een hoogrisicogebied. Daarom moet je voor je afreis een digitaal registratieformulier invullen. Ook voor Duitsland geldt dat je een Europees coronacertificaat nodig hebt, vergelijkbaar met de andere landen. Dit geldt vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Zo goed als op alle plaatsen geldt het 2G-beleid: je moet ofwel volledig gevaccineerd zijn ofwel hersteld zijn van corona om toegang te krijgen tot horeca, pretparken, musea, niet-essentiële winkels, enz. Dat geldt ook voor de skiliften in skigebieden.

Mondmaskers zijn verplicht vanaf 6 jaar. Op het openbaar vervoer en in winkels moet dat een FFP2-masker zijn.

Maatregelen voor reizen naar Zwitserland

Iedereen die ouder is dan 16 jaar moet een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud kunnen voorleggen, ook gevaccineerden en mensen die een herstelcertificaat hebben. Tussen de 4e en 7e dag na binnenkomst moet je een 2e PCR-test of snelle antigeentest laten afnemen. Ook voor Zwitserland moet je vooraf een digitaal registratieformulier invullen.

Zwitserland behoort niet tot de Europese Unie, maar het Europees coronacertificaat (officieel: “EU Digital Covid Certificates”) wordt gelijkgesteld met het “Swiss Covid Certificate”: volledig gevaccineerd of hersteld, of een negatieve test zoals hierboven beschreven. Je krijgt zo goed als overal (horeca, pretparken, musea, enz.) pas toegang als je een geldig coronacertificaat hebt.

Mondmaskers zijn verplicht in besloten openbare ruimten, ook op skiliften en in de wachtrijen aan de lift.

Maatregelen voor reizen naar Spanje

Spanje beschouwt België als hoogrisicogebied. Daardoor moeten Belgen die met het vliegtuig naar Spanje reizen, een digitaal gezondheidscontroleformulier invullen. De bijhorende QR-code moet je vervolgens tonen wanneer je aan boord gaat en ook wanneer je in Spanje aankomt.

Verder moet je in Spanje ook over een geldig Europees coronacertificaat beschikken – ook dat wil dus zeggen volledig gevaccineerd, hersteld van Corona of met een negatieve PCR- of antigeentest van maximum 72 of 48 uur oud. Dat geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar, al moeten zij wel het gezondheidsformulier invullen voor vertrek.

In Spanje heb je geen coronacertificaat nodig om op bepaalde plaatsen binnen te mogen. Wel kunnen lokale of autonome regio’s specifieke maatregelen opleggen. Eventuele bijkomende maatregelen per streek vind je terug op deze link.

Een mondmasker is vanaf 6 jaar verplicht in gesloten openbare plaatsen zoals restaurants, musea en op het openbaar vervoer. Daarnaast geldt er ook een mondmaskerplicht op drukke openbare plaatsen waar geen veilige afstand kan worden gehouden.

Maatregelen voor reizen naar Portugal

Zelfs als je volledig gevaccineerd bent, moet je een negatieve PCR- of antigeentest voorleggen van maximum 72u of 48u om naar Portugal te reizen (zowel voor vliegreizen als per auto) – voor iedereen vanaf 12 jaar. Dit geldt niet voor wie een herstelcertificaat kan voorleggen van maximaal 180 dagen oud. Iedereen die met het vliegtuig reist moet bovendien een Passenger Locator Card invullen.

Een geldig coronacertificaat is nodig voor de toegang tot bepaalde plaatsen zoals horeca (behalve op terrasjes). Voor wellnesscentra moet je dan weer een negatief testresultaat kunnen voorleggen, ook als je gevaccineerd bent.

Een mondmasker is vanaf 10 jaar verplicht in gesloten openbare plaatsen zoals restaurants, musea en op het openbaar vervoer.

Maatregelen voor reizen naar Italië

Alle reizigers uit de Europese Unie moeten een negatieve coronatest kunnen voorleggen (ook gevaccineerden) als ze Italië binnen willen. Reizigers die niet gevaccineerd zijn, moeten na aankomst bovendien 5 dagen in quarantaine. Dit geldt tot 31 januari. Iedereen die vanuit het buitenland naar Italië reist, moet het digitale Passenger Locator Form (PLF) invullen.

Kinderen jonger dan 6 zijn vrijgesteld van tests voor vertrek, en van quarantaine als ze meereizen met een ouder die in het bezit is van een coronacertificaat met bewijs van volledige vaccinatie of herstel. Kinderen van 6 tot en met 17 moeten een negatieve test voorleggen, maar zijn wel vrijgesteld van quarantaine.

In Italië is een coronacertificaat – of “green pass” – vereist om toegang te krijgen tot heel wat plaatsen. Daarbovenop maakt Italië een onderscheid tussen een “basic green pass” (negatief testresultaat) of “super green pass” (vaccinatie of herstel). Kinderen jonger dan 12 jaar zijn vrijgesteld.

De Covid regels op je reis – en het hanteren van een “basic green pass” of “super green pass” – kunnen in Italië sterk verschillen per regio. Via deze link ontdek je welke kleur de regio van jouw bestemming heeft. Onder “Where are you going” kan je specifieke websites per regio terugvinden.

Een mondmasker is vanaf 6 jaar verplicht in gesloten openbare plaatsen zoals restaurants, musea en op het openbaar vervoer. In gele regio’s moet je ook buiten een mondmasker dragen, in witte regio’s is dit niet vereist. De mondmaskerregels in skigebieden kunnen per gemeente verschillen. Zo is in Zuid-Tirol een FFP2-masker verplicht, binnen, en buiten waar je geen 1 meter afstand kan houden.

Voor skifanaten is het ook opletten: in de witte en gele skigebieden is vanaf 12 jaar een “basic green pass”  vereist om een skipas te kunnen kopen die toegang geeft tot  gondels, bergtreinen en stoeltjesliften met een windscherm. Voor open skilifts is geen coronacertificaat nodig. In oranje gebieden is een “super green pass” nodig, in rode gebieden sluiten de skiliften.

Dit zijn de belangrijkste Covid regels op reis voor de kerstvakantie. Ben je op zoek naar nog meer details, dan kan je een en ander nog eens nalezen op deze site of via de website van Buitenlandse Zaken met de nodige reisadviezen.

En last but not least – heb je nood aan kwalitatieve FFP2-maskers voor je vakantie, dan kan je die eenvoudig bestellen via de webshop van Medimundi. Reken op 48u om ze thuis te ontvangen via koerierdienst (de verzendingskosten zijn trouwens gratis).

We wensen u alvast een fijne vakantie toe!

Gerelateerde blogberichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *